De grijze roodstaart. 

Er zijn 2 soorten Grijze Roodstaarten:
1. Psittacus erithacus erithacus beter bekend als de (Congo) Grijze Roodstaart.
2. Psittacus erithacus timneh beter bekend als de Timneh Grijze Roodstaart.


De Grijze Roodstaart is bleek tot donkergrijs van kleur. Rond het oog is de huid witachtig en niet bevederd, en de ogen zijn licht grijs tot fel geel.
De stuit is grijswit. De boven- en onderstaartveren hebben de voor deze soort zo kenmerkende rode kleur. De snavel is zwart en de poten zijn donkergrijs.
De grootte varieert van 33 tot 35 cm.
De Congo Grijze roodstaart papegaai komt voor in Afrika, van Ivoorkust tot Angola en centraal Congo , dit is het soort waar wij mee kweken.


De Timneh Grijze Roodstaart is in zijn geheel wat donkerder grijs van kleur.
De kleur van de boven- en onderstaartveren is donkerbruin en de kleur van de bovensnavel is lichter.
Deze soort is kleiner van formaat, namelijk ca.30 cm.

Hij komt voor in Guinea, Sierra Leone, Liberië en Ivoorkust.Gemiddeld legt de pop 2 tot 4 witte eieren, die met tussenpozen van 2 tot 3 dagen worden gelegd. De eieren worden alleen door de pop bebroed.
Na ongeveer 29-30 dagen komen de eieren uit.
Gedurende de tijd dat de pop zit te broeden wordt ze via het invlieggat door de man gevoerd.
De jongen hebben een vleeskleurige huid, ze worden in het begin vooral door de pop gevoerd. Later neemt ook het mannetje een deel van deze taak op zich.
Jonge grijze roodstaartpapegaaien hebben de eerste 6 tot 7 maanden een zwarte iris die in de loop van de tijd langzaam geel wordt. Het verkleuren van de iris begint al langzaam zodra ze enkele maanden oud zijn.

KARAKTER:
Onder alle papegaai achtigen zijn Grijze roodstaarten de meest geschikte papegaai voor in huis.
Ze schreeuwen niet, ze stinken niet en ze zijn heel leergierig. Ze kunnen je stem exact nadoen.
Er is geen andere papegaai die dat na kan doen. Ze kunnen zelfs honderden woorden leren en hele zinnen zeggen en liedjes zingen. Fluiten hoeft u de grijze roodstaart niet te leren dit is al van nature aangeboren.
Wetenschappelijk is bewezen dat een grijze roodstaart een intiligentie heeft van een kind van 4 a 5 jaar heeft, dus laat je niet bedonderen.
Ze kunnen eenkennig zijn, maar als u een jonge vogel met de hand groot brengt en het hele gezin helpt met het grootbrengen en de verzorging, dan wordt het een allemans vriend.
Er wordt beweerd dat mannetjes beter praten dan vrouwtjes of tammer worden dan vrouwtjes. Dit is absoluut niet waar en daar is zelfs een wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
 

Koop een jonge vogel en geen volwassen vogel, want de mensen doen ze niet voor niets weg. Dit zijn vaak probleem vogels welke geen goede opvoeding hebben genoten en veel al nare dingen hebben mee gemaakt of zijn aangeleerd.