Veren plukken. 

Een bekend probleem bij papegaaien is veren plukken. Dit begint bij het zo nu en dan uit trekken en kapot knagen van wat losse dekveren, Vooral binnen schouder-en borstbereik, tot het kaal plukken van het gehele lijf met uitzondering van de kopveren waar hij niet bij kan. Er zijn ook gevallen van zelfverminking vooral bij kaketoes, waar zelfs de huid en onderliggende spieren worden aangevreten. Dit zijn allemaal voornamelijk import papegaaien, welke uit hun vertrouwde biotoop zijn gehaald en via een lange weg uiteindelijk bij mensen thuis in een kooi terecht zijn gekomen.
Deze vogels hebben zo'n hoeveelheid stress bij zich dat het bijna lukt om hier een tamme vogel van te maken, u zult hierdoor ook jaren nodig hebben om een beetje vertrouwen te winnen.
Dus koop nooit een volwassen import papegaai voor in huis dit zijn vaak ongeringde vogels of vogels voorzien van een knijpring.Oorzaken:
Een belangrijke oorzaak is een verkeerde voeding, gelukkig zie je tegenwoordig veel verbetering, doordat er tegenwoordig veel onderzoek gedaan word wat betreft voeding en verzorging.
Andere oorzaken zijn onvoldoende bewegingsvrijheid, te kleine kooi en het te weinig uit de kooi halen van de papegaai.
Verveling, te weinig speelgoed van te weinig aandacht van de eigenaar.
Huidziekten kunnen ook veel jeuk veroorzaken.
Het ontbreken van het niet regelmatig besproeien van de papegaai.

Het tijdeliijk missen van een geliefd persoon door bijvoorbeeld een vakantie of door een sterfgeval.
Het ontbreken van een seksuele partner aan het begin van de geslachtsrijpe periode.
Het hebben van bijvoorbeeld. bloedluis Dit kan veel jeuk veroorzaken.

Oplossingen:
 

Zorg voor voldoende speelruimte, een grote kooi van de papegaai en laat de papegaai zoveel mogelijk buiten danwel op de kooi zitten. Dit geeft de papegaai een groot gevoel van vrijheid.
Geef uw vogel voldoende speelgoed, niet te veel tegelijk maar probeer zoveel mogelijk af te wisselen met diverse speelgoed, Kortom hou het interessant voor uw papegaai.
Breng meer tijd door met uw papegaai, probeer hem zoveel mogelijk bij uw leven te betrekken.
Besproei uw papegaai minimaal 3x per week met lauw water.

Wanneer Bovenstaande oplossingen niet aanslaan, geeft in sommige gevallen een speelkameraadje voldoende afleiding zodat het verenplukken ophoudt.

Stukje van Hetwig van der Horst.

DE ONHANDIGE GRIJZE ROODSTAART

Veel papegaaien maar vooral ook de grijze roodstaart papegaai hebben een periode in hun jeugd, zo gemiddeld tussen de 12 en 20 weken leeftijd, waarin zij maar één ding willen. En dat is vliegen! Op deze leeftijd zijn bijna alle grijze roodstaart papegaaien overmoedig. Het lijkt wel alsof zij eerst van hun stok springen en dan pas na gaan denken over hoe zij ook al weer moesten vliegen en vooral hoe zij hun richting kunnen bepalen. Zo’n vlucht eindigt nog al eens met een verbaasde papegaai op de grond die geen ideeën heeft hoe hij daar nou weer terechtgekomen is. Zet je hem terug op zijn zitstok dan begint het liedje weer van voren af aan. Het is verbazingwekkend om te zien hoe onhandig zo'n jong beestje is. Je vraagt je wel eens af hoe dat in de natuur goed kan gaan. Waarschijnlijk sneuvelen er in het wild dan ook veel jonge papegaaien in deze periode van hun leven.

Tijdens al dit geëxperimenteer breekt er wel natuurlijk wel eens een slagpen of een staartpen. Voor de meeste grijze roodstaart papegaaien is dat geen probleem maar sommigen vogels kunnen daar niet tegen. Zo’n afgebroken veer prikt namelijk een beetje in de veer die ernaast zit. En dat is voor een aantal grijze roodstaart papegaaien reden om die tweede veer af te bijten. Dat veerstompje prikt natuurlijk in de volgende veer en zo zijn binnen de kortste keren alle veren van een vleugel of de staart afgebeten.

Het is duidelijk hoe je dit probleem kunt voorkomen. Een papegaai die gevoelig is voor elke veer die verkeerd zit moet op een voorzichtige manier het vliegen leren. Als eigenaar kunt u vliegles geven zodat de vogel op een snelle en veilige manier het vliegen leert. Vliegles geven is heel eenvoudig. Vaak gaan jonge vogels zelf al vliegspieren oefenen door wild te wapperen met hun vleugels. Zij houden dan de zitstok nog stevig vast. Dit gedrag is na te bootsen met de papegaai op de hand waarbij de pootjes stevig vastgehouden worden. Als de hand naar beneden gaat zal de vogel gaan flapperen met zijn vleugels. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de vliegspieren van de vogel extra training krijgen. Als uw vogel goed en met vertrouwen kan "flapperen op de hand" is het tijd voor een volgende stap. U zet hem op een standaard en leert hem met een commando (bijvoorbeeld “kom maar”) om op de hand te stappen. Als hij dit goed kan, wordt de afstand tussen trainer en vogel vergroot zodat hij een stukje moet vliegen naar de hand van de trainer. Zorg dat de standaard waar de vogel op zit in eerste instantie laag bij de grond is en maak in eerste instantie de afstand tussen trainer en vogel niet te groot. Op deze manier is de kans dat hij zijn veren beschadigd zeer klein en wordt hij de vliegkunst op veilige en rustige manier machtig.

Mocht het zo zijn dat er toch onverhoopt een vleugel- of staartpen is gebroken en zit de vogel er voortdurend aan, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Deze kan dan onder narcose de afgebroken en afgebeten veren heel voorzichtig trekken, zodat de irritatie weg is en er weer snel nieuwe veren voor in de plaats kunnen groeien. Dit trekken van veren moet wel uiterst voorzichtig gebeuren omdat anders een permanente beschadiging van de veerfollikel (het gedeelte waar de veer uit groeit) kan ontstaan. Dit leidt tot groei van afwijkende veren met alle problemen van dien.